Снимка БГНЕС, архив

20 дни след старта на новата учебна година вече имаме първите случаи на училища, преминали на онлайн обучение заради много заболели от ковид ученици.

Различни паралелки в три пловдивски училища вече са превключили в онлайн режим, съобщи сайтът plovdiv-press.bg. В основно училище "Княз Александър I" от 3 до 7 октомври една паралелка е под карантина. В средно училище "Св. Константин-Кирил Философ" един клас е също под карантина от 4 до 8 октомври. А основно училище "Димитър Талев" една паралелка е под карантина от 2 до 6 октомври, е съобщила д-р Милена Панайотова, директор "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Пловдив. По думите й това не са първите случаи на ковид в Пловдив - още на 18 септември е имало заболели учителки и дете в едно пловдивско училище.

"Новият ковид протича изключително леко като респираторните заболявания. Най-честният симптом в повечето случаи е хремата. Някои хора имат съвсем леко неразположение и ако не си направят тест, няма да знаят, че са с вируса", посочи д-р Панайотова. По думите й в сравнение с лятото броят на новите случаи сега се увеличава. "Днес са 24 случаите в Пловдив, а заболяемостта в града е малко по-ниска от средната за страната," каза още тя. Панайотова допълни, че понастоящем карантината на болните е останала да действа като мярка - 7 дни за заболелите и 5 дни - за контактните. "Д-р Кунчев (Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор - бел. ред.) искаше още май месец да отпадне, но тази променя не се случи", обясни тя.

Д-р Панайотова отчете и голям интерес към ваксината на новия вариант на Омикрон. "Ваксина има за всички възрастови групи, включително и за деца от 6 месеца. Много хора идват да се имунизират в кабинета на РЗИ, а личните лекари не могат да отчетат такъв интерес", коментира тя.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase