Снимка БГНЕС, архив

Всеки до момента, който е бил или не е бил ваксиниран, може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант на COVID.

Условието за тези, които са предходно ваксинирани, е да са изминали три месеца от предходна доза“, заяви д-р Кремена Пармакова от дирекция „Опазване на общественото здраве“ в МЗ по време на семинар за ваксините и ваксинопрофилактиката.

От сряда, 27 септември, започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г. „Приоритетно ще бъдат имунизирани хората над 65 години, имунокомпрометираните лица, бременните жени и медицинският персонал“, обясни зам.-здравният министър доц. Михаил Околийски.

Също от сряда, 27 септември, започва и кампанията за имунизиране на пенсионерите срещу грип, като за възрастните над 65 години противогрипната ваксина ще е безплатна и ще може да се постави при личния лекар. Според медиците имунизацията срещу коронавирус и грип може да се направи и едновременно – по една инжекция във всяка ръка. Тази година са осигурени 370 544 ваксини срещу грип, като през следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, а целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група. За първи път този сезон ще има и безплатна имунизация срещу пневмококова инфекция, отново за лица на и над 65 години.

Министерството на здравеопазването създаде нов специализиран сайт за имунизациите в България, който бе представен по време на семинара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase