Снимка БГНЕС, архив

COVID e убивал един на 270 българи при средно за света един смъртен случай на 1285 заразени. 

Това показват резултатите от българско проучване, публикувано в The British Medical Journal – издание на Британската медицинска асоциация и едно от най-престижните медицински списания в света, става ясно от съобщение от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Един от основните изводи в проучването е, че страната ни се е провалила в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19, особено при високорисковите пациенти.

Проучването е озаглавено „Национален анализ на въздействието на COVID-19 при пациенти със сърдечносъдови, онкологични или хронични белодробни заболявания в контекста на източноевропейска страна с нисък процент на ваксинация. България март 2020 – април 2022“ и е правено от българи. Негови автори са д-р Георги Димитров (лекар със специалност онкология и генетика в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Трифон Вълков, (специалист по Инфекциозни болести в Инфекциозна болница – София), д-р Христиана Бацелова (епидемиолог в Катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации – МУ-Пловдив), проф. Огнян Кунчев, (Институт по математика и информатика – Българска академия на науките), проф. Георги Момеков (председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София.

Още по темата

„Резултатите недвусмислено показват, че България се е провалила в кампанията за ваксиниране, особено при високорисковите пациенти със социално значими заболявания като сърдечно-съдови заболявания /ССЗ/, солидни злокачествени заболявания и хронични белодробни заболявания /ХБЗ/, за които няколко проучвания, включително и настоящето, са показали ясни ползи“, обяснява д-р Георги Димитров, за когото през последните години борбата с короновирусната пандемия се превърна в лична кауза. Заедно с д-р Трифон Вълков и с подкрепата на Български лекарски съюз, той беше автор на първия и единствен в България Национален интерактивен справочник за лечение на COVID-19.

Проучването доказва, че в трите кохорти ваксинираните пациенти са със значително намален брой амбулаторни случаи, хоспитализации, приемане в интензивно отделение и смъртност в болница.

Общо 1 126 946 пациенти с потвърден COVID-19 на национално ниво са анализирани ретроспективно между март 2020 г. и април 2022 г., като са използвани данни от Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването, стартиран през март 2020 г. Смъртните случаи, свързани с COVID, в този период са 24 124, което означава, че 1 на 270 човека е починал от COVID-19 при средна глобална стойност за този период 1 на 1285.

„Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което директно сравнява резултатите на ваксинирани и неваксинирани пациенти с COVID-19“, пояснява онкологът в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Георги Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase