Снимка: БГНЕС

Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации, показа научно изследване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Хората с екстровертна нагласа са 18 процента по-склонни да не се ваксинират срещу КОВИД-19, гласят резултатите от изследването.

"Очаквахме обратното - екстровертите да бъдат склонни да се ваксинират", каза водещият автор на изследването Мелиса Бейкър, професор в Тексаския университет в Ел Пасо.

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве, и ваксинационните кампании. "Искахме да погледнем на колебанието под друг ъгъл. Разбира се, политиката може да бъде едно от обясненията за поведението на хората, но има и персонални различия", каза Бейкър.

Проучването е направено в сътрудничество с университета в Торонто. Участниците от Канада са повече от 40 000 възрастни пациенти. Периодът на изследването е ноември 2020 г. - юли 2021 г.

Всеки участник е отговарял на пет въпроса - модел, познат като "Големите пет". Въпросникът дава яснота за степента на откритост, добросъвестност, екстраверсия, приветливост, емоционална стабилност. Друга група въпроси са били фокусирани върху ваксинацията.

Учените са очаквали, че хората, които са по-открити и приветливи, са по-склонни да се ваксинират. "Такива хора са по-отворени към новостите, към новата информация. Очаквахме готовност за ваксинация и у добросъвестните, защото те са ориентирани към детайлите и обичат да планират."

Резултатите показват, че екстровертите, които са емоционално нестабилни, са най-склонни да откажат ваксинация.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Frontiers in Psychology".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase