Снимка БГНЕС

Белгия ще унищожи 3,5 милиона ваксини срещу COVID-19 за 80,2 милиона евро, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от местни медии, пише БТА. Това се налага заради изтичането на годността на ваксините.

Унищожените количества съставляват 6,45 на сто от всички осигурени от властите 54,3 милиона дози. При население от 11,7 милиона души, това показва, че белгийските власти са платили за ваксинирането с пет дози на всеки белгийски гражданин.

Белгийското здравно министерство заявява, че във всички държави от ЕС ще бъдат унищожени ваксини срещу COVID-19, като някъде количествата ще бъдат дори по-големи.

Още по темата

Допълва се, че освен ваксините, в Белгия ще бъдат изхвърлени и други материали, свързани с отминалата пандемия като маски и комплекти за изследване – общо за 131 милиона евро. Медиите коментират, че това са прахосани средства.

Отбелязва се, че наскоро бе постигнато споразумение с производителя на ваксини "Пфайзер" за ограничаване на следващите доставки от ваксините против ковид за тази година с две трети спрямо предварително предвидените количества. Предвижда се останалата част от доставките да бъде разсрочена за следващите години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase