Снимка БГНЕС

Кърлежи и вирусни инфекции са актуалните проблеми в момента, бумът на шарките отмина, каза пред Нова нюз главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Няма как от количка за храна на улицата при 40 градуса да очаквате храна без риск. Въпрос е на хладилно съхранение и на термична обработка е да се избегнат бактериалните инфекции, коментира още доц. Кунчев.

Той препоръча почистване на ръцете с кърпички по време на цялата почивка, ако нямаме възможност за често измиване.

Колкото по-рано свалите кърлеж от тялото, толкова по-малък е рискът от заболяване, напомни още д-р Кунчев. Най-добре е това да стане до час -два, тогава и рискът от разкъсване на паразита е по-малък. Отстраняването на кърлежа трябва да е с ръкавица, ако нямаме - с найлонче на ръката, добави той. Ако човек е далече от лекар, по-добре да го извади сам, за да се съкрати максимално времето за престой на кърлежа в тялото.

Още по темата

Ако няма зачервяване, няма нужда да се прави изседване за лаймска болест. Зачервеното петно около мястото на ухапването е най-характерният признак, каза още докторът. Другите симптоми са температура и отпадналост.

Имаме около 150 случая на ковид седмично, но това е само върхът на айсберга и вероятно са около 10-ина пъти повече. Но и това е нищо, успокои д-р Кунчев. Още не е променен законът за здравето, за да отпадне карантината, чакаме парламента, напомни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase