Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпадат. Тези документи няма да са в сила от днес със заповед на министъра на здравеопазването.

Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система - his.bg.

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19 лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане, съобщиха от МЗ.

Мотивите за промяната са публикувани на сайта в раздел „Заповеди, правилници и инструкции“ към Заповед № РД-01-368/03.07.2023.

Междувременно на сайта на Министерството на здравеопазването, както и на Портала за обществена консултация, е публикуван Проект на Закон за изменение на Закона за здравето. С промените се предлага отпадане на изискването за налагане на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както и на задължителната карантина на близки контактни лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 10 месеца

стани Амиш и победи ковид, а преболедувалите са с най-скапания имунитет за щото вместо една част от вируса като от ваксина са получили целия вирус с всичките му части в огромни количества - станало е мармалад в телата им

20

Превод

преди 10 месеца

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА - Преболедувалите са с най-силния имунитет, антителата са доказателство за защитен имунитет. Ваксината е менте, но дава крилееее.... Към рая.

19

амишите победиха К19

преди 10 месеца

Голямо проучване за въздействието на пандемията върху общностите на амишите установи, че смъртността от ковид в тази религиозна общност е 90 пъти, но по-ниска, отколкото в останалата част на Америка. Основната разлика, разкрива проучването, е, че амишките общности са пренебрегнали указанията на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Семействата на амишите не се ваксинират и не носят маски, нито пък се ангажират с изолации, социално дистанциране или друг вид ограничения. Отделените общности обаче не са избегнали заразяването с вируса, тъй като приблизително 90% от амишите са пр

fallback