Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да отпаднат изолацията и карантината за болни от COVID-19 и контактните на тях се предлага в проект за промяна на Закона за здравето, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Мотивите за предложението са отчетеният спад в разпространението, тежестта на протичането на болестта, както и намалялата натовареност на болничната система. Натрупването на имунно население вследствие на преболедуване и ваксинация, както и циркулиращите в момента варианти не са свързани с повишена тежест на клиничното протичане, няма повишаване на смъртността от COVID-19, се посочва в мотивите за предложението на министъра на здравеопазването Христо Хинков. Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции, се допълва в мотивите.

Заболяването е социално значимо за определени групи от населението - хора на и над 70 г., както и при лица с хронични заболявания, предразполагащи към тежко боледуване и усложнения.

В момента в България карантината за болен от коронавирусната инфекция е седем дни, а за контактните му лица – пет дни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase