Снимка: БГНЕС

Има намаляване на случаите на грип в страната, това заяви проф. Тодор Кантарджев. Съотношението на грип към коронавирус е 1:170, допълни той. Професор Кантарджиев акцентира, че при по-продължителна вирусна инфекция може да се наложи бактериална. Той предупреди за гъбичките във въздуха, които също могат да създадат здравословни проблеми.

Професорът каза, че от началото на тази година скарлатината е 70 пъти повече от миналата по същото време. Това се дължи на факта, че миналата година все още се носеха медицински маски и на подценяването на антибиотиците, посочи професорът.

Той даде съвети към родители и лекари за диагностиката, и лечението на вирусните, и насложилите се бактериални инфекции. Кантарджев уточни, че при бактериална инфекция се прилага лечение с антибиотици.

Тази година грипната вълна не пощади нито една възрастова група, каза д-р Иван Делчев, завеждащ отделение „Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Пълмед“. Той посочи какви са симптомите на грипа и какви са усложненията след вируса.

Проф. Кантарджиев коментира и недостига на лекари.

В Разград недостигът на медици е голям. Това води до редуциране и трансформиране на отделения. Д-р Станимир Георгиев, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в града каза, че две отделения са обединени в едно. Причината за това е липсата на лекари и медицински сестри, допълни той.

Проф. Кантарджиев смята, че от повече от 30 години се полагат усилия за съсипването на медицинското образование в България. "Лошото е, че тези, които политически уволняваха, намаляваха бройката на студентите, съсипваха образованието сега дават акъл как да се оправят проблемите", заяви професорът пред NOVA NEWS.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase