Снимка: БГНЕС

Австрийското правителство прие план за начина, по който ще бъдат преустановени всички антиковидни мерки в Австрия. Три години след първите потвърдени случаи в страната постепенно до края на юни ще отпаднат всички ограничителни правила и Австрия ще се върне към нормалността.

На 30 април ще бъде сложен край на задължението да се носят маски в болниците и заведенията за възрастни хора. Ще бъдат разпуснати и кризисните щабове. На 30 юни правителството планира да преустановят действието си специалните разпоредби. От този момент ковид няма да е заболяване, което задължително се съобщава на специални служби на здравните власти, отпада и ограничението за движение на положително тестваните лица.

С изтичане на срока за действие на закона в края на юни всички предписания за носене на маски или задължение за тестване отпадат. База за решението са научните изследвания, според които не се очаква ново обостряне на ситуацията с ковид. Имунитетът сред населението е висок, смятат специалистите, три четвърти от хората са имунизирани.

В момента заразените, които са имунизирани, не остават в карантина, но са длъжни да носят маски ФФП2 в затворени помещения и на открито в случаите, когато са в контакт с други хора. И след края на задължителната регистрация на заразените властите в Австрия трябва да имат поглед над пандемията и начина, по който тя протича, е становището на правителството.

Това ще бъде постигнато чрез „микс“ от изследване на отпадните води на 48 пречиствателни инсталации в цялата страна и от анализа на писиар пробите. Мониторингът на отпадните води е съставен така, че според Министерството на здравеопазването е покрита повече от половината от населението в страната.

Целта е ваксините и медикаментите да останат безплатни. И тестовете трябва да останат безплатни за хората със симптоми, смята министърът на здравеопазването Йоханес Раух. Успоредно с това Министерството на здравеопазването работи над съставянето на принципно нов закон за епидемиите.

Следващата седмица ще стане ясно какви ще са мерките във Виена,  в момента те са по-строги от останалите провинции и включват задължително носене на маски в лекарски кабинети, аптеки и обществен транспорт. Във всички случаи това ще остане до края на февруари, след това задължението може да бъде удължено или модифицирано. Въпросите за тестовете и ваксините също ще бъде уточнен тези дни. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase