Снимка: БГНЕС

Здравните власти на Европейския съюз ще проведат разговори в сряда за координиран отговор на скока на случаите на COVID-19 в Китай, съобщи шведското ротационно председателство на ЕС, след като разговорите през декември приключиха без решения по въпроса, предава "Ройтерс".

На срещата, проведена на 29 декември в онлайн формат сред над 100 представители на правителствата на ЕС, здравните агенции на ЕС и Световната здравна организация, Италия призова останалата част от ЕС да последва примера й и да тества пътниците от Китай за COVID-19, докато Пекин се готви за премахване на ограниченията за пътуване на 8 януари.

Но други страни в ЕС казаха, че не виждат нужда да го правят въпреки решението на Китай да разхлаби пандемичните си ограничения на фона на вълна от нови инфекции.

Още по темата
"В сряда, 4 януари, има планирана среща за интегрирана политическа реакция на фона на кризата с COVID-19 в Китай и за обсъждане на възможни мерки на ниво ЕС, които да бъдат предприети по координиран начин", каза говорител на шведското председателство на каза ЕС.

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис заяви в писмо до правителствата на ЕС на 29 декември, че те трябва да обмислят незабавно увеличаване на тестването за COVID-19 и мониторинг на отпадъчните води, включително на летищата, за откриване на нови варианти, като се има предвид нарастването на инфекциите в Китай.

Кириакидис каза, че блокът трябва да бъде "много бдителен", тъй като епидемиологичните и тестови данни за Китай са оскъдни, като посъветва здравните министри на ЕС да оценят настоящите си практики за тестване "като незабавна стъпка".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви миналата седмица, че в момента не препоръчва мерки за пътуващите от Китай.

В изявлението се казва, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече се намират в Европейския съюз, че гражданите на ЕС имат относително високи нива на ваксинация и потенциалът за внесени инфекции е нисък в сравнение с ежедневните инфекции в ЕС, като здравните системи в момента се справят със ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase