Снимка: БГНЕС
fallback

Нямаме данни за нов плашещ вариант на COVID-19, заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси. "Когато вирусът стане не така смъртоносен и непричиняващ тежко заболяване, тогава и ваксините са по-малко ефективни, защото самият вирус става много изменчив. Дали си ваксиниран или боледувал, можеш пак да се заразиш, но ще го караш по-леко", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев подчерта, че респираторният синцитиален вирус се е доказал лабораторно 4-5 пъти повече от останалите 16 вируса, които следи Националният център.

"Наистина респираторният синцитиален вирус е опасен с това, че причинява възпаление на малките дихателни пътища на белия дроб - така нареченият бронхиолит. При по-възрастните хора минава с една неприятна кашлица, която отшумява на втората - третата седмица", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Той отбеляза, че всяка година има такива заболявания и напомни за редовно проветряване и миене на ръце. Това е нещо нормално и не бива да плаши хората, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев. По думите му са взети мерки навреме и вирусът се лекува сравнително лесно.

Тези, които са прекарали вирусна инфекция, трябва да се пазят, защото им пада имунитетът, подчерта още специалистът.

Той потвърди, че тази година ще върлува грип А, който по думите му е много чувствителен на антивирусни лекарства.

Неговият пик ще бъде във втората или третата третина на февруари, каза още проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

А какво данни имахте март 2020? Даже Б.Б. се хвалеше че търсили болни, ама нямало и после по заповед отвън ни затвориха. И докато имаше забрани за междуселищните пътувания, от автогарите и летищата влизаха от държавите със заболеваемост. Да не говорим как разходката на плажа, в парка, в планината, стана "смъртоносна", сякаш чистият въздух и слънце ви пречеха. Нито сте учени нито авторитети, просто си оправяте финансите за наша сметка.

30

Аз

преди 1 година

Няма нищо по опасно от *** като тебе !

29

Анонимен

преди 1 година

От Китай ще дойде такова китайско менте на Ковид, че нищо няма да работи срещу него. Навивайте ръкавите за новите ваксини. Турчина да изкара още 100 милиарда евродолара.

fallback