Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети войските в източната част на Донецка област, която Русия обявява за своя след фалшив руски референдум.

Районът - особено около град Бахмут - в момента е основният фокус на сраженията, след като украинските сили превзеха Херсон в южната част на страната миналия месец.

Президентът Зеленски я нарече "най-трудният район, който защитава не само изтока, но и цялата ни държава".

Русия и нейните пълномощници контролират части от Донецк от 2014 г. насам.

Но говорейки в Деня на въоръжените сили, г-н Зеленски заяви, че вярва, че Украйна ще си върне всички окупирани от Русия земи, включително Крим.

President @ZelenskyyUa greeted our Warriors on Ukrainian Armed Forces day in Sloviansk, near the frontlines. pic.twitter.com/63DAAuDaXl

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 6, 2022

От много седмици около град Бахмут се водят интензивни боеве, докато Русия се опитва да завземе още територии след поредица от поражения на бойното поле в други части на Украйна.

Британското разузнаване смята, че усилията на Русия там се ръководят от частниата военна групировка "Вагнер груп".

Смята се, че и двете страни са понесли тежки загуби в района. Битката за Бахмут е сравнявана с боевете по време на Първата световна война заради окопите, овъглените дървета и калта, които са се превърнали в характерна черта на пейзажа.

Президентът Зеленски похвали войниците за тяхната смелост и издръжливост във видео, заснето в град Славянск, на около 45 км северозападно от Бахмут. Славянск беше един от първите градове, окупирани от проруските сили през 2014 г., но по-късно беше отвоюван от Украйна.

President @ZelenskyyUa greeted Ukrainian army on its holiday. From Slovyansk in Donbas. Talk about guts and political symbolism.#StandWithUkraine️ pic.twitter.com/5vIUy6CVBu

— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) December 6, 2022

Кметът на близкия град Донецк, който е под руски контрол, заяви, че украинският обстрел е убил шестима души там във вторник.

Посещението на президента се състоя ден след експлозиите на две летища дълбоко в територията на Русия, за които Москва обвини украинските безпилотни самолети. Снимки, разпространени в интернет, показват силно повреден руски самолет на едно от съоръженията.

За друга експлозия днес в близост до летище в Курска област, която граничи с Украйна, също беше обвинен Киев.

По-късно руският президент Владимир Путин се срещна с висши служители, за да обсъдят "вътрешната сигурност", но други подробности не бяха дадени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 1 година

Добре че хиляди украинци дойдоха в Бг като бежанци че да се уверим че те говорят на чист руски език. Пък да се наричат украинци не е честно !!!

109

Анонимен

преди 1 година

Абе,тоя още ли е жив ?

108

Инт

преди 1 година

За съжаление САЩ не дава най нови оръжия и представете си ако започне какво го чака КрЪВмъл. Дудукжака ще заговори за красний копчета пак, но е под прицел

fallback