Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Недоволни работници мигранти събориха барикади по време на протести срещу строгите ограничителни мерки за борба с коронавируса в южния китайски град Гуанчжоу, съобщи ДПА.

Протестите са се състояли в квартал Хайчжу, където се намира един от най-големите пазари за платове в Китай. Видеоклипове, разпространени в социалните медии, показват как стотици хора събарят барикади около къщи късно в понеделник.

Според доклад на бизнес списанието Цайсин протестите са организирани от текстилни работници, които се върнали от карантина, но не били допуснати в наетите от тях апартаменти заради епидемията от коронавирус в 19-милионния град.

В понеделник в Гуанчжоу бяха регистрирани над 5000 нови случая на заразяване, а в цялата страна бяха съобщени над 17 000 случая - най-високият брой от шест месеца насам.

"След известно време хората се събраха, блъскаха яростно по оградата от гофриран метал и разрушиха охранителния пост", съобщи свидетел, цитиран от в. "Саут Чайна морнинг пост".

Стотици хиляди работници от други провинции са заети в текстилната промишленост в Хайчжу. От седмици властите в града се опитват да овладеят епидемията с комендантски час в кварталите и масови тестове.

Китай продължава да прилага строга стратегия за нулев КОВИД, включваща проследяване на контакти, следене на местоположение, ежедневни масови тестове, строг контрол и принудителни карантини.

Броят на новите случаи на заразяване обаче отново нарасна рязко, особено през последните седмици, като силно заразните варианти на Омикрон се разпространиха бързо.

На 15 ноември Китай съобщи за нови 20 199 заразени, от които 1623 със симптоми и 18 576 без симптоми на заболяването, предаде Ройтерс, като се позова на националната комисия по здравеопазване. Няма регистрирани смъртни случаи.

Местните власти в Гуанчжоу съобщиха днес за нови 158 случая на заразяване със симптоми и 6138 асимптоматични случая, предадени на местно равнище.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

MIKE- Do 9

преди 1 година

Всъщност Вирусът тръгна от Китай а измамата от Световната Здравна Организация.

8

Анонимен

преди 1 година

Измамата почна от Китай и ще свърши в Китай!

7

Анонимен

преди 1 година

Браво на Китай, събудиха се, ако литне 1 мил ярд население, край на просто-тиите на върхушката им! Цял свят е с тях! Да му мисли Си! Остава и Индия да се събуди и екшънът ще е пълен!

fallback