Снимка: БГНЕС

Това ще е последната вълна на COVID-19, след което той ще се кротне и ще се нареди до птичия и свинския грип. Ще го има, но няма да представлява особена опасност догодина, прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов в традиционната си "кратка информация за пандемията" във Фейсбук. Ето какво написа той:

Планът „Полегата вълна“ е в действие. Социалната система е вкарана в режима, предвиждан от този план. Бъди благодарен на противника, когато ти върши работата. Благодарен съм.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Прогнозирах ви, че добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идна. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше. Гледайте. То десетина дни от изборите са тия дни докъм края на седмицата.

Що се отнася до текущото състояние – иде есенно – зимната вълна. Очаква се заболеваемостта полека да върви нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 92. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест - и през октомври болниците няма да се напълнят. Гледайте, дали ще стане така.

14-дневната заболеваемост днес е 148.33 на 100 000. Върви се нагоре точно според очакванията. Почна бавния стадий на повишение, с който идва есенно – зимната вълна. Полегата вълна, точна според плана. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано, но ще поддаде и ще бъде заменен с друг, свързан с функциониране на системата в режим на повишаване на заболеваемостта и заболеваемост над 150 на 100 000.


Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 196 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя да запали дифузното разпространение. Писах ви предния път, че лятната вълница поограничи базата за нарастване на есенно-зимната вълна. Поведението на един слой от населението бе използвано, за да бъде вкарана социалната система в режим на полегата вълна. Това при добра организация ще ни осигури стабилно преминаване през есенно-зимната Ковид вълна.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.03. Над 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число над 1 – Ганьо – ефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 2
дни с число над 1.00 : 3

Как се развива този индекс във времето ли? Точна според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение:

За страната - 0.27
София-град - 0.37
Пловдив - 0.23
Бургас - 0.20
Варна - 0.17

По южните граници:

Благоевград - 0.17
Кърджали – 0.06
Смолян - 0.18
Хасково - 0.23
Ямбол – 0.31

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс почнаха леко да растат. Това означава, че клъстерното разпространение започва полека да се разширява. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 3.8 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното започва полека да се засилва, но още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 196 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така. Като гледате полегата вълна не се съмнявате, че ще издържи 200 дни, нали така.

За сведение - индексите в още няколко области:

Видин - 0.25
Враца - 0.32
Габрово - 0.23
Добрич - 0.12
Кюстендил - 0.29

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А вече сме средата на октомври. Полегата вълна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа:
Текуща заетост интензивни легла : 45
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500
Под 10% - заетостта е много ниска
Текуща заетост неинтензивни легла : 690
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000
Под 14%. Доста е ниско

Прогнозата я знаете. Хомеостазисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през октомври. Скоро обаче, наш Ганьо ще гътне благоприятния хомеостозис и ще дойде друг – с нарастване на заболеваемостта. Въпросът беше това нарастване на заболеваемостта да е бавно, вълната да е полегата и здравната система да не се претовари. Както виждате план „Полегата вълна“ работи. Дръжте така. Просто се пазете и внимавайте. Спокойно, ще минем през есенно-зимната вълна и се надявам след това вече да не се занимавам с такива сметки. Отивам да направя 3 години, стига ми. И аз ще си замина и от всички, които почнахме, ще остане само доцент Кунчев. Но той няма къде да ходи, това му е работата.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали през октомври. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Това напомняне не се отнася за Ганьо. Той е безсмъртен.

5. Заключение от проверката - и днес, 196 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през октомври, болниците няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртнен балкански юнак работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок.

7. Днес – пак картата на риска, за да сравните с вчерашната. Виждате, че промени няма.
Измененията са много бавни, имаме бавно нарастване на заболеваемостта, точно според прогнозите за полегата вълна. Здравната система ще има време за реакция. И докато ганьовчетата вършат отлична работа за намаляване на вероятността от прекалено високи стойности на дневната заболеваемост, останалите вършете вашата част от работата – пазете се, за да е плоска вълната и да минем през есенно-зимния сезон без особени проблеми. Нещата отиват натам, че това ще е последната вълна на този вирус, след което той ще се кротне и ще се нареди до птичия и свинския грип. Ще го има, но няма да представлява особена опасност догодина. Но сега се пазете, за да остане вълната полегата. Виждате, преполовихме октомври, няма особени проблеми, няма и наложени мерки, няма и да има, ако не се появят проблеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase