Снимка: БГНЕС

Китайските власти наложиха строги ограничения за пътуване заради случаи на зараза с COVID-19 в Синцзян-Уйгурския автономен район, предаде Асошиейтед прес. Това става в момент, в който Пекин още повече затяга мерките за контрол преди ключовия конгрес на Китайската комунистическата партия, който ще се проведе по-късно този месец, отбелязва агенцията.

Заради епидемията от COVID-19 временно спрени са влаковете и автобусите, влизащи и излизащи от Синцзян, който е с население от 22 милиона души. Броят на пътниците на полетите е намален до 75% от обичайното. В изявление на местните власти се казва, че рестрикциите са въведени, за да се  предотврати рискът от разпространение на вируса, но повече подробности не се съобщават.

Още по темата
Както се случва често пъти с китайската драконовска политика за "нулев COVID", мерките изглеждат непропорционални спрямо новооткритите случаи на коронавирус в страната, предава БТА.

Националната здравна комисия регистрира в Синцзян 93 случая на зараза вчера и 97 днес, като всички те протичат безсимптомно. Служители на властите в автономния район признаха във вторник, че съществуват проблеми с откриването на случаите на зараза, но не казаха кога планират да премахнат ограниченията.

Местните власти в Китай отчаяно се стремят да не бъдат упрекнати заради появата на нови огнища на зараза в техните региони. Синцзян е под специално наблюдение, защото правителството създаде центрове за превъзпитание, подобни на затворнически лагери. Там мюсюлманските малцинства са принуждавани да се откажат от религията си, и се смята, че са подлагани на действия, които нарушават правата на човека.

Властите могат да контролират пътуването в автономния район сравнително лесно заради огромната система за наблюдение в Синцзян, разчитаща на повсеместни контролно-пропускателни пунктове, софтуер за разпознаване на лице и глас, както и мониторинг на мобилните телефони.

Си Цзинпин, лидерът на Комунистическата партия, е тясно свързан с политиката за "нулев COVID". Световната здравна организация отправи сериозни критики срещу тази политика, довела до масирани нарушения на икономическата активност, образователния процес и като цяло на ежедневието на хората.

Миналия месец автобусна катастрофа през нощта взе 27 жертви. Оказа се, че пътниците в автобуса са били принудително карани на място за карантиниране в Югозападен Китай. Този нещастен случай предизвика гняв в онлайн пространството. Оцелелите от катастрофата казаха, че са били принудени да напуснат апартаментите си, въпреки че нито един случай на ковид не е бил открит сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase