Снимка: БГНЕС
fallback

Индонезия е дала разрешение за спешна употреба на ваксина срещу COVID-19, разработена от китайска компания, като по този начин стана първата страна, която ще прилага тази ваксина и изпревари дори Китай, предава БГНЕС.

Индонезийската агенция по храните и лекарствата (BPOM) даде зелена светлина за използването на мРНК ваксината на Walvax Biotechnology, която се разработва от повече от две години и е насочена срещу оригиналния щам на коронавируса.

Oще по темата

Одобрението идва изненадващо, тъй като Walvax, която провежда мащабни късни изпитания на ваксината в няколко държави, включително Индонезия, Мексико и Китай, все още не е публикувала показания за ефикасност, които да покажат доколко тя може да намали риска от случаи на COVID и смъртни случаи.

Пени Лукито, ръководител на агенцията, заяви пред репортери, че ваксината, сега известна като AWcorna, е 71,17% ефективна срещу силно заразния вариант Омикрон и 83,58% срещу щамовете на коронавируса от друг тип, считани за обичайни и нормални.

Walvax не е отговорила веднага на искането на Ройтерс за коментар.

Китай има няколко кандидати за мРНК в процес на разработване, но ваксината на Walvax е единственият кандидат в големи клинични изпитвания в късен етап.

Все още не е ясно колко масово ще се използва новоодобрената инжекция в Индонезия, където повече от 63% от населението е напълно ваксинирано. Здравните експерти по света препоръчват също така използването на т.нар. двувалентни ваксини срещу COVID, които са насочени както към оригиналния щам, така и към варианта Омикрон.

Индонезия използва и mRNA COVID ваксини, произведени от Pfizer -BioNTech и Moderna, но инжекцията на AWcorna има по-дълъг срок на годност, като остава стабилна при 2-8 °С в продължение на поне шест месеца.

Това би могло да направи ваксината идеална за страни с лоша логистика в отдалечени райони. Индонезия е архипелаг от хиляди острови.

От BPOM заявиха, че по-малко строгите изисквания за съхранение на ваксината са подходящи за Индонезия, която е тропическа страна, и тя може да се използва както за първична, така и за подсилваща ваксина за възрастни.

Ваксината ще се произвежда на местно ниво от индонезийската фирма Etana Biotechnologies.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 година

то Pfizer -BioNTech и Moderna като показа една ефективност, пепел му тури, то си беше там лъжа след лъжа, та много важно сега за една китайска

fallback