Снимка: БГНЕС

За първи път у нас бе регистриран нов вариант на Омикрон, който е по-заразен. Още в началото на юли Световната здравна организация и Европейският център за контрол на заболяванията реагираха и започнаха да наблюдават този нов вариант на коронавируса.

За първи път той е бил наблюдаван в Индия, коментира пред БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Още по темата

Целта на вируса е да се разпространява. Последните данни от 22 септември показват, че 2/3 от световното население е ваксинирано, 3/4 от възрастните хора и здравните работници. До голяма степен сме по-добре защитени по отношение на тежко заболяване, каза проф. Александрова.

Бивалентната ваксина, която защитава и от оригиналния вариант, и от омикрон, тя вече е налична в България, хората си ги поставят от 2 години. Комбинираните с ГРИП все още не са налични. Върху тях също се работи, коментира още проф. Александрова.

Проф. Александрова заяви, че е рано да се каже каква е смъртността от новия вариант. За хора, които са с по-крехко здраве, със съпътстващи заболявания, проф. Александрова призова да се ваксинират.

Още е рано да се активира грипът, това обикновено у нас се случва в края на есента - началото на зимата.

Коментари Напиши коментар

15

гого

преди 2 месеца

Как е рано да се каже за смъртността от кентавъра?От миналия декември го следят и все още не знаят?Ай ,бегай от тука...

14

До Анонимен 6

преди 2 месеца

Всеки случай - за себе си. Моите родители го изкараха леко на по 76 години, неваксинирани, още 2021 г. и вече забравиха. Който иска да се боде с каквото си ще - не пречи. Но е нагло и престъпно това, което направи фармамафията - да накара хората посвета насила да се инжектират с течност, която не бе преминала през всички задължителни етапи на проверка за безопасност.

13

Анонимен

преди 2 месеца

И тези вакси ще изхвърлим.