Снимка: БГНЕС


Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за COVID-19 на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, адаптирани за варианта Omicron, като по този начин проправи пътя за бустерна кампания тази зима, предава БГНЕС.

Така наречените "бивалентни" ваксини са насочени както към оригиналния вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 г., така и към подварианта BA.1 на Omicron, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата

Базираната в Амстердам ЕМА заяви, че двете ваксини, подкрепени за хора на възраст над 12 години, са "първите адаптирани бустерни ваксини COVID-19, препоръчани за одобрение в ЕС".

"Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), за да бъдат насочени към подварианта Omicron BA.1 в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2", заяви тя.

Европейските държави се стремят да ускорят въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат да започнат бустерни кампании преди опасенията за рязко нарастване на Covid през втората половина на тази година.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес приветства решението като "важно за защитата на европейците срещу вероятния риск от есенни и зимни вълни от инфекции".

"Трябва да сме готови да посрещнем още една зима с COVID-19", каза тя в изявление.

ЕМА заяви, че проучванията показват, че новите инжекции могат да "предизвикат силни имунни реакции" срещу COVID-19.

Тя заяви, че "в частност те са по-ефективни при задействането на имунни отговори срещу подварианта BA.1, отколкото оригиналните ваксини".

Кириакидес от ЕС заяви, че очаква ЕМА да се произнесе относно ваксините, адаптирани за сега доминиращите щамове BA.4 и 5, "през следващите седмици", съобщи АФП.

Понастоящем 27-те страни от ЕС все още използват същите ваксини срещу коронавирус, които бяха одобрени преди почти две години за използване срещу оригиналния щам.

Въпреки че те предлагат известна защита срещу по-новите варианти, започна надпреварата за създаване на ваксини, които да са насочени и към по-леките, но по-заразни щамове Omicron.

Докато предишните "опасни варианти" като Алфа и Делта в крайна сметка изчезнаха, Омикрон и неговите подразделения доминираха през 2022 г.

Типовете BA.4 и BA.5 по-специално допринесоха за вълната от нови случаи на заболяването в Европа и Съединените щати през последните месеци.

Поради това здравните органи се стремят да получат актуализирани ваксини възможно най-скоро преди опасенията за нова вълна на заболяването по-късно тази година.

Всички варианти на Omicron обикновено протичат по-леко, тъй като се заселват по-малко в белите дробове, а повече в горните носни пътища, причинявайки симптоми като треска, умора и загуба на обоняние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase