Почти 90% от всички нови инфекции в Германия в момента се дължат на подтипа BA.5, който е доминиращ и у нас. Променят се и симптомите, с които трябва да се съобразяват заразените. Освен най-честите възпаленото гърло, главоболие и запушен нос, болните се оплакват и от особено оживени сънища. Те са много интензивни и често завършват с кошмари.

"За един въздушно-капково пренасян вирус е типична сезонна епидемиологична разпространяемост. Есента и зимата винаги имаме по-високо разпространение, отколкото лятото. Вълната, която виждаме, има намаляване на случаите. Сега изглежда, че тази вълна започва да преваля вече, но есента и зимата има вероятност да има увеличение на случаите. А въвеждането на мерките е нещо много разумно. Сега, за разлика от предишните пъти, се въвеждат навреме", каза епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков пред Bulgaia ON AIR.

Той посочи, че 80-90% от разпространението на вируса става на закрито - градски транспорт, заведения, у дома.

"Важно е да се носят маски, когато има много вирус наоколо. Когато сме навън - това е много по-малко важно. Когато има силно разпространение на вируса, би трябвало навсякъде на закрито да се носят маски. Проветрението има значение. А 5 дни за карантина е кратко. Може би, ако са 5 дни, но с излизане с отрицателен антигенен тест. Те са евтини и лесни за правене", допълни д-р Марков.

Според него Великобритания не е най-добрият пример за това как една държава трябва да се справя с пандемията, с изключение на много успешната им ваксинационна кампания.

"В други отношения те не се представят добре, те имаха доста популистко управление, което се влияеше повече от това какво мислят хората, отколкото кое е правилно. Маски се носят единствено в здравни заведения", разясни епидемиологът и даде за пример Италия.

Той смята, че наличните ваксини продължават да ни предпазват от тежко протичане на Ковид-19 и от смърт.

Вижте във видеото какво каза д-р Марков за маймунската шарка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase