Снимка: БГНЕС
fallback

Новият подвариант на Омикрон – BA.2.75, който е известен и с прозвището "Кентавър" и беше регистриран за пръв път в Индия, не показва по-висока способност да избягва създаден от оригиналния Омикрон (BA.1) и подварианта BA.2 имунитет, отколкото доминиращия и в България BA.5. Това сочат предварителни данни – от проучване, което все още не е рецензирано от независим екип, предаде "Актуално".

Oще по темата
Заключенията в изследването са, че индийският Омикрон избягва в по-малка степен имунитета от преболедуване с оригиналния Омикрон и BA.2, отколкото BA.5. Тези заключения идват на база изследване на серум, като дори има данни, че заради някои от новите мутации (общо 9 в S-протеина на вируса) всъщност има леко възстановяване на способността на някои антитела да действат срещу BA.2.75 спрямо ситуацията с BA.2.

Като цяло обаче, неутрализиращите титри антитела от преболедуване с оригиналния Омикрон са по-високи спрямо индийския Омикрон, отколкото тези от BA.2. А ако човек е ваксиниран с бустер, кръстосаният имунитет дава по-добър отговор и срещу индийския Омикрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ДЕКАМЕРОН

преди 1 година

на Джовани Бокачо: Умните бягат от столицата в усамотено имение и живеят там години, докато 60% от жителите умират от епидемията !

4

Анонимен

преди 1 година

В света има 197 държави (официално) , гръцката азбука има 24 букви ,после ще има варианти А1,2....;В1,2,...! Смятайте колко ковид варианта ще бъдат измислени !

3

Михаил

преди 1 година

Щамовете на ковид си идват без да се интересуват кога в България ще са поредните избори и какво може да спечели Костя Копейкин.

fallback