Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

В магазините и в градския транспорт във Варна хората отново трябва да бъдат с маски от днес, уведомяват от Регионалната здравна инспекция в града.

Противоепидемичните мерки са в сила до края на август.

Маски трябва да бъдат ползвани и в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги, администрации, търговски обекти, гари. Изключения се допускат само за персонала и клиентите в ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и барове и фитнес залите.

Децата до 6-годишна възраст не са задължени да носят маски. Работодателите трябва да организират противоепидемични мерки в помещенията във фирмите и да осигурят физическа дистанция от най-малко 1,5 метра между хората.

В детските заведения трябва да бъде засилен филтърът на сутрешния пропускателен режим и децата със симптоми за COVID-19 или други заразни заболявания да не бъдат допускани в помещенията.

От РЗИ налагат ограничения и върху свижданията в болниците и хосписите в региона. Близките могат да посещават само пациенти, които са приети за повече от 5 дни и то по преценка на лекуващия лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 1 година

До 27: Заповедите на РЗИ не са законни, защото трябва първо да бъдат одобрени от Министъра на здравеопазването и то само при условие, че сме в извънредно положение, което нямаме. Доколкото знам министърката не е издавала такава заповед, даже съвсем скоро обяви, че маските са препоръчителни, не задължителни! За глобите дори няма да коментирам, защото в закона ясно е обявено, че административно нарушение от здравен характер може да се издаде само от служител в МЗ, така че дори полицията не може.

41

Анонимен

преди 1 година

Вървеят ли двама. То те да да с маски.

40

Продавач на мамули

преди 1 година

На плажа задължително с маски. Там е голяма гмеж . Може само лееееко да се открехва маската при поглъщане на варена царевица. Бизнеса преди всичко.

fallback