fallback

Европейската комисия одобри за употреба ваксина срещу маймунска шарка за Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Ръководителят на Инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев посочи в "България сутрин", че ваксината е много идентична с класическата срещу едра шарка. Представлява жива ваксина, която трябва да се прилага по специален начин върху пациентите.
Oще по темата
Ваксината е добре изпробвана и сигурна, не представлява нещо ново, стана ясно от думите му.

"Хората в много близък контакт със заразени, те са рискови. В момента 95% от всички случаи в света са при хомосексуални мъже. Те са най-рисковата група, защото имат много близък интимен контакт. Само въпрос на време е да излезе от тази група", подчерта д-р Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Рискът е, че проблемът в Европа може да бъде подценен и да се разрасне, смята той. Колегите лекари трябва да мислят за това заболяване и да се обръща специално внимание на деца и бременни, те са малко по-рискови и с по-тежко протичане, обърна внимание д-р Илиев.

"Хубаво е да се спазва сигурен секс, за да бъде избегнат много близкият контакт, при който може да стане предаването", изтъкна д-р Илиев и добави, че при маймунската шарка обривът не е толкова силно изразен, но може да остави трайни белези. А самото протичане на заболяването е дълго - между 4 и 6 седмици", допълни експертът.

Той коментира и настоящата обстановка в страната.

"Нека не чакаме появата на новите ваксини. По-строги мерки на този етап са нереалистични. Не виждам смисъл в момента. Хората, които искат да се погрижат за здравето си, са добре ваксинирани. Слушайте експертите, а не политиците", завърши д-р Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 година

Пурко, забравил си да се обръснеш, пурко.

22

Анонимен

преди 1 година

Винаги точен, компетентен, знаещ!

21

Анонимен

преди 1 година

Всички способни лекари, владеещи чужди езици, се изнесоха от България. Нашите лични лекари например са на 80% без специалност. А специалистите и титулованите доценти и професори с лопата да ги ринеш, гласуват си един на друг титлите. Всичкото ни е долно, пошло, некомпететентно. Всеки народ си заслужава управлявящите, както и лекарите си.

fallback