Снимка: БГНЕС
fallback

Защитата, предлагана от COVID-ваксините срещу инфекция с новия щам на коронавируса, е "краткотрайна", според ново проучване, което гласи, че актуалните бустер дози са от съществено значение за "надеждната" имунна защита срещу вируса.

Констатациите, публикувани миналата седмица в списание PNAS, предоставят допълнителни доказателства, че бустерите са от решаващо значение за ограничаване на пробивните инфекции, при които човек се заразява, въпреки че е ваксиниран, както и от повторно заразяване с COVID-19.

В проучването изследователи, ръководени от експерти от Yale School of Public Health в САЩ, количествено определят вероятността от бъдеща инфекция след естествена инфекция или ваксинация с ваксините Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson или Oxford-AstraZeneca. Те казват, че рискът от внезапни инфекции зависи от вида на ваксината, като иРНК ваксините като тези на Pfizer и Moderna предлагат най-голяма продължителност на защита.

Изследването установява, че иРНК ваксините предлагат имунна защита почти три пъти по-дълга от тази от естествена инфекция и ваксините Johnson & Johnson и Oxford-AstraZeneca.

"ИРНК ваксините произвеждат най-високи нива на отговор на антитела и според нашия анализ предоставят по-трайна защита от други ваксини или зараза с вируса", казва водещият автор на изследването Джефри Таунсенд от Училището по обществено здраве на Йейл. "Важно е обаче да запомните, че естественият имунитет и ваксинацията не се изключват взаимно. Много хора ще имат частичен имунитет от множество източници, така че разбирането на относителната издръжливост е от ключово значение за вземането на решение кога да осигурите нов тласък на имунната си система."

Проучването установява, че "надеждната защита" срещу повторно заразяване с новия коронавирус изисква актуално подсилване с ваксини, които са адаптирани да се справят с промените във вируса, които възникват като част от естествената му еволюция с течение на времето.

"Склонни сме да забравяме, че сме в надпревара във въоръжаването с този вирус и че той ще развие начини за избягване както на естествения ни, така и на произтичащия от ваксина имунен отговор", обяснява Алекс Дорнбург, друг съавтор на изследването. "Както видяхме при варианта "Омикрон", ваксините срещу ранните щамове на вируса стават по-малко ефективни в борбата с новите щамове на вируса."

В проучването учените оценяват рисковете от инфекция с вируса COVID-19, като го сравняват с вероятностите за повторно заразяване, наблюдавани при ендемични коронавируси, като тези, които причиняват обикновени настинки.

"SARS-CoV-2 отразява други ендемични коронавируси, които също се развиват и ни заразяват отново въпреки естествения имунитет към по-ранни щамове", обяснява д-р Таунсенд.

Позовавайки се на някои от ограниченията на изследването, изследователите казват, че фокусът върху медиирания от антитела имунитет в изследването "маскира" други фактори като вариации във възрастта, имунния статус, тежестта на инфекцията, отговора на ваксината и Т- и В-клетките на имунната система памет.

"Нашият подход не отчита тези фактори или техните взаимодействия", казват учените, като добавиха обаче, че е доказано, че антителата са доминиращият компонент на имунната система, осигуряваща защита срещу инфекция от новия коронавирус.

"Непрекъснатото актуализиране на нашите ваксинации и реваксинации е от решаващо значение за нашата борба срещу SARS-CoV-2", добавя д-р Таунсенд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

В България е трудно

преди 1 година

Правителствената кампания има едновременно противоречащи си цели. Неваксинираните да се прейбодат, щото ваксините спасяват. Ваксинираните да се бустровят, щото ваксините не спасяват, Бустровените да се прейбустровят, щото само един бустрел, не дава криле.

75

Ха

преди 1 година

Няма по -големи лъжи , от медийните ! Професионалисти в тази област сте вече поредна година ! Чудо трябва да стане, за да почна да ви вярвам !!!

74

Анонимен

преди 1 година

В прав текст разбрах от статията,че и да се ваксинираме пак ще се разболеем,ефекта е кратък и не е на 100%.А дали някой ще умре не зависи от ваксината,а от имунитета на отделния човек,може и ваксиниран да си пукне,ако има други заболявания.

fallback