Снимка: БГНЕС
fallback

След месеци на нулев интерес за ваксина срещу коронавируса пред РЗИ-Пловдив има опашки от желаещи.

"Завишен е интересът към ваксинацията срещу COVID-19 в Пловдивска област, но е предимно от страна на хората, които искат да си направят втора бустерна доза". Това съобщи за д-р Милена Панайотова, директор на отдел "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) пред NOVA.

"Прилагането ѝ е разрешено от 27 юни и оттогава до момента на територията на областта са поставени 979 четвърти дози, 456 трети дози, само 104 първи дози и 112 втори дози, посочи Панайотова.

Интересът е от възрастни хора, на които вече е позволено да направят четвърта доза. Въобще не може да се говори за интерес към ваксинацията, защото са изключително малко тези, които идват за първична имунизация, уточни докторът.

В имунизационния кабинет на РЗИ са поставени 78 ваксини, за справка, на 21 юни са били поставени 14 ваксини, каза Панайотова. По думите й в РЗИ към момента действа един имунизационен кабинет, където натовареността е предимно сутрин, предаде БТА.

"Според мен интересът е временен и след като хората се реимунизират ще стихне", каза Йорданова. И допълни, че ако все пак има голям наплив, са готови да отворят и втори кабинет.

По данни от Единния информационен портал в Пловдивска област 200 172 лица са със завършен имунизационен курс.

"Случаите се увеличават, но хубавото при този вариант на вируса е, че протича по-леко и по-рядко се налага на хората да бъдат хоспитализирани", коментира Панайотова влизането на Пловдивска област в жълтата зона за разпространение на COVID-19.

Данните от Единния информационен портал сочат, че новорегистрираните болни за последното денонощие в областта са 138, а заболеваемостта за 14 дни е 105 на 100 000 население.
 
Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето, припомнят от здравната инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Тълкувател

преди 1 година

Заглавието означава, че уфсете наболи се преди се бодат и сега, а умните хора никога не биха го направили!

58

НЕГРАМОТНИ в РЗИ

преди 1 година

https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9047157/pdf/ciac262.pdf Реферирана статия от миналото лято ОПРОВЕРГАВА : "Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето" https://doi.org/10.1101/2022.06.28.22276926 Ефективността на ваксината за третата доза е отрицателна от 20 декември 2021 г, със значително увеличен дял на хоспитализациите на случаи на Ковид19 и смъртни случаи сред ваксинираните; и намален дял на случаите, хоспитализациите, и смъртни случаи сред неваксинираните.

57

Анонимен

преди 1 година

Я има, я няма стотина откач ал ника да вярват вече в тия глупости.

fallback