Въпреки че сме в разгара на лятото, новата Ковид вълна вече започна, а пикът ѝ се очаква през август. На фона на това възниква въпроса да се върнат отново противоепидемичните мерки у нас?

"След две години и половина в пандемия няма място за драма. Трябва да приемем, че живеем с огромен брой вируси около нас и те непрекъснато се променят. Подвариантът BА.5 е един от най-бързо разпространяващите се въобще", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Още по темата
Тя посочи, че маските са доказали, че могат да предпазват от предаване на инфекции.

"Винаги имам маски в чантата си и съм готова да ги използвам. В болнични заведения и места с уязвими групи хора трябва да се възползваме от защитата им, без обаче да ги превръщаме във фикс идея", заяви още проф. Александрова.

Вирусологът акцентира върху имунитета, който хората са придобили спрямо Ковид-19. Данните показват, че преболедувалите, които имат и 3 дози ваксина, са 83% защитени от тежко боледуване.

"Вирусът се променя, докато се размножава в своите гостоприемници - хора и животни. Възможно е да се появи напълно различен вариант от Омикрон. Трябва да следваме препоръките", подчерта гостът в студиото.

Относно маймунската шарка проф. Александрова посочи, че 90% от случаите са в Европа. Тя посочи, че за щастие, няма как предаването на вируса да се случи толкова лесно като при Ковид.

Проф. Александрова призова за добра хигиена и разум в отношенията.

Видео с целия разговор вижте в Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase