Снимка: БГНЕС

COVID-19 се разпространява бързо сред децата в Турция, предупреждават експерти в страната, като отбелязват, че ваксинациите на децата на възраст между 12 и 18 години почти не се извършват, предаде в. "Хюриет дейли нюз".

През последните дни здравните експерти постоянно говорят за рязкото увеличаване на броя на случаите на коронавирус, като отправят сериозни предупреждения за бързото разпространение на вируса сред децата.

Още по темата

Случаите сред децата, които се увеличиха значително през последните десет дни, не са много тежки. Изглежда обаче хората напълно пренебрегват правилата за борба с вируса, каза педиатърът Айпер Сомер, предава БТА.

Децата на възраст между 8 и 12 години трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до края на лятото, посочи Сомер, като изтъкна, че хората трябва да носят предпазни маски в обществения транспорт и на обществени места.

Ако не бъдат взети необходимите мерки, от септември може да има значително увеличение на броя на случаите и на хоспитализациите, предупреди Сомер.

Според професор Халюк Чокуграш от Научния съвет за борба с коронавируса трима от четирима души, които са дали положителен резултат за коронавирус, са хора, които не носят маски.

Според последните данни на министерството на здравеопазването на Турция седмичният брой на случаите на коронавируса в страната се е увеличил от около 27 000 (за периода 20-26 юни) до над 57 000 (за периода 27 юни-3 юли). Увеличава се и броят на починалите от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase