Снимка: БГНЕС
fallback

Жители на китайския град Шанхай успяват да си извоюват свобода да излизат от домовете си, противопоставяйки се на карантинните мерки, въведени заради коронавируса, съобщава Асошиейтед прес.

По-рано този месец хора в изискан жилищен комплекс в Шанхай излязоха по улиците, за да протестират срещу ограниченията, наложени от техните общински власти. На следващия ден те получиха възможност да излизат навън.

Информация за "победата" им бързо се разпространи из чатгрупите в града, като накара хората, оставащи в локдаун, да се запитат дали и те да не предприемат подобни действия. Впоследствие още жители се противопоставиха на ръководствата на своите жилищни комплекси и някои постигнаха поне частично смекчаване на ограниченията, съобщава БТА.

Не е ясно колко широко са разпространени тези случаи, но те отразяват недоволството, натрупало се след почти два месеца карантинни мерки в Шанхай, при които хората са държани затворени в местата, където живеят, въпреки че броят на новозаразените с коронавируса намаля до няколкостотин в 25-милионния град.

Над 21 милиона души в Шанхай сега са в т.нар. "предпазни зони" – най-слабо ограничителната категория. На теория те са свободни да излизат навън, но на практика решението за това се взема от жилищните комитети.

На някои хора се позволява да излизат, но само за няколко часа, и то със специално издаден пропуск за един ден или определени дни от седмицата. На някои места се разрешава да излиза само по един човек от домакинство, а на други излизането на хора е изцяло забранено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

епидемиолог

преди 1 година

Това в Шанхай не бе Ковид а друг вирус. Много по-опасен и смъртоносен, но не толкова лесно заразен. Ако беше Ковид и борбата бе за нулев Ковид, нямаше това да се ограничи само до Шанхай. Елементарна логика. Но ККП пак лъже и медиите и СЗО пак са корумпирани

16

до 15

преди 1 година

До Анонимен- Май не си живял в комунизъм, а? Вятър те вее!

15

Анонимен

преди 1 година

Елитът се нуждае от вашето съгласие, за да промени условията на играта. От съгласието на всеки един човек! Когато сте започвали тази игра вие сте се съгласили с едни условия. Сега те искат да ги променят, но нямат право ако вие откажете. Могат да ви предложат нови условия, могат да ви поставят в такива ситуации, които да ви накарат да се чувствате принудени да се съгласите и да приемете новите условия, но не могат да ви ги наложат на сила. Изборът е ваш. Запомнете това.

fallback