fallback

След отпадането на Ковид ограниченията в страната лабораториите и имунизационните пунктове опустяха. Експерти прогнозират, че нова вълна не ни очаква до края на септември и ще се радваме на лято без COVID-19. Така ли ще е наистина?

"Математическите модели ясно и еднозначно показват, че до края на септември е много трудно да има такава нова вълна, ако не възникне нов вариант", посочи математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

Oще по темата
Въпреки че през последните седмици у нас се намалява тенденцията на понижаване на броя на новозаразените, процентът на смъртните случаи остава висок. Според математическите изчисления средно 10 души на ден губят живота си след усложнения, предизвикани от коронавируса.

Според професор Кунчев скритата заболеваемост е 10 пъти по-висока от официално обявяваните числа. А причината страната ни да избегне лошите математически сценарии с по 70 000 – 100 000 заразени дневно са мерките, предприети от властите в края на януари.

Готови сценарии за реакция при евентуална нова вълна на коронавируса през есента ще сведат до минимум разпространението на заразата.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Димитър

преди 2 години

Най-вероятно през лятото почти ковид няма да се разпространява, но дойде ли есента отново ще има нова вълна с много заразени и затворени училища и университети.

38

Анонимен

преди 2 години

Какъв сезон? Поне 80 процента от българите няма да искат да отидат на Черноморието заради украинците, които набутахте там. А това беше последният контингент, който можеше хотелиерите ни да очакват за този сезон. Но пък Кокрчо ги успокои, че ще има украински туристи и се изхили мазно.

37

доц. Мангъров

преди 2 години

Този гюрлюk още ли се упражнява да смята и да предсказва бъдещето. С купена диплома и изкаран курс за гледач нищо не става от него. Кръгъл геврек.

fallback