Снимка: БГНЕС

В четвъртък германският парламент отхвърли проектозакон, който предвиждаше задължителна ваксинация срещу коронавирус от 60-годишна възраст, което е поражение за канцлера Олаф Шолц и неговия опит да постигне междупартиен консенсус по въпроса.

От 683 гласували по законопроекта 378 го отхвърлиха, а само 296 го подкрепиха, сред които Шолц и министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, които изглеждаха видимо разочаровани при обявяването на резултата в пленарна зала, предаде Politico.

Резултатът беше сериозен удар за управляващата коалиция на левоцентристките социалдемократи (СДП), Зелените и либералните Свободни демократи (СвДП), които след месеци на дебати не успяха да намерят общ език по въпроса дори в собствените си редици.

Още по темата
Лаутербах, който - също като Шолц - е социалдемократ, доскоро насърчаваше стриктното поставяне на ваксини за всички над 18-годишна възраст, но тъй като не успя да събере достатъчно подкрепа, за да внесе такова предложение, в крайна сметка се отказа и застана зад следващата най-строга идея, която беше и единственият действителен законопроект, предложен в парламента в четвъртък.

"Ако никой не беше ваксиниран, сега щяхме да имаме безупречна катастрофа и щяхме да бъдем в пълна изолация - това трябва да се разбере", настоя Лаутербах по време на дебата преди гласуването, повтаряйки въпроса си дали германците наистина искат да свикнат с няколкостотин смъртни случая от COVID всеки ден.

Шолц и Лаутербах застанаха зад предложението за въвеждане на изискване за ваксиниране на лица над 60 години, след като стана ясно, че няма да има мнозинство при свободното гласуване за въвеждане на задължителна ваксинация за всички възрастни. Още тогава законопроектът, който вместо това изискваше възрастните под 60-годишна възраст поне да се консултират с лекаря си за поставяне на инжекция, отпадна.

Въпреки че е далеч от първоначалната си идея, Лаутербах подкрепи компромиса и защото отдавна се притеснява за над двата милиона неваксинирани германци над 60-годишна възраст, които са изложени на по-висок риск от тежки случаи на COVID-19 и биха могли да предизвикат срив в системата на здравеопазването, ако през есента пристигне нова вълна от инфекции.

Заради многократните си предупреждения за тези сценарии здравният министър понякога е обвиняван в всяване на страх, особено от колеги от СвДП и опозиционни политици.

Междувременно по-малко амбициозното предложение на консервативните християндемократи (ХДС) и баварските им съюзници от ХСС, с които формират най-големия опозиционен блок в парламента, беше отхвърлено още по-категорично - само със 172 гласа "за" от общо 678.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase