Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В Русия е създадена първата в света назална ваксина за предпазване от коронавируса. Ваксината, която се впръсква в ноздрите, е създадена в център "Гамалея", където работят създателите на трите версии руска ваксина "Спутник".

Все още назалната ваксина няма да се продава свободно, а ще се прилага само под медицински контрол в центровете, където се поставят инжекционните ваксини. Тя се прилага на два пъти през три седмици, на пациенти над 18 години, предаде БНР.

Създателите на ваксината поясняват, че, чрез впръскването в носа се постига висок праг за създаване на трите вида антитела, които защитават човешкото тяло от коронавируса .

При клиничните изследвания с пациенти-доброволци, изцяло неваксинирани, нито един не е получил странични действия.

Според един от създателите, вирусологът Анатолий Айнщейн, най-добрия вариант на защита от COVID е комбинираното прилагане първо на инжекция ваксина, а след това назалният вариант. Според министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко назаналната ваксина е възможно най-сполучливото решение при реваксинация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

А смарт прах съдържа ли? Добре ли се свързват нано чиповете с мрежата? Вече няма не искам няма недей. Работят ги през носа. Отиваш за хляб. Пръскат те като хлеб барка. С раундъп и си заминаваш

19

Въпрос

преди 2 години

Интересно е как ще правят клиничните изпитания. Ваксините Спутник бяха изпробвани на войници-доброволци. Сега войниците са заети с други доброволчески дейности.

18

Анонимен

преди 2 години

Лъжа! Швеция създаде първата назална антиковид ваксина.

fallback