В най-големия китайски финансов център – Шанхай, са обявени нов локдаун и масово тестване. Причината е ръстът на новите случаи на Ковид-19, които там скочиха до над 13 хил. дневно.

"От месец и половина в Шанхай са затворени училищата заради новите случаи, за да се запази здравето на децата. Всичко е онлайн, без значение дали са детски градини, училища. В края на март затвориха източната част на Шанхай. Първоначално казаха, че ще е за 5 дни, за да тестват жителите там, но след това продължи локдаунът. В момента и двете части на Шанхай са в локдаун", каза преподавателят в университета "Джао Тонг" в Шанхай Димитър Владиков в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Той сподели, че всички хора си стоят по къщите и на входовете на блоковете има залепени ленти, за да не се излиза.

"В някои комплекси, където е потвърдено, че всички, които са тествани, не са заразени, могат да се движат хората в границите на комплекса, но не и в квартала", добави събеседникът.

Хората са се запасили с храна, а ресторантите и магазините в момента са затворени, отбеляза той. И уточни пред Bulgaria ON AIR, че правителството оставя пакети с храна във входовете, за да се възползват тези, които не са успели да се запасят.

"Ситуацията е по-сериозна спрямо вчера. Има над 82 хил. случая, които са асимптоматични и около 3 хил., които са потвърдени заразени. Строи се изолационен център. Говори се, че там ще бъдат изолирани болните с този нов подвариант на вируса. Ще се проследи как протича вирусът", каза Димитър Владиков.  

Преподавателят посочи, че сред хората масово се говори, че вирусът се прекарва по-леко - като нормален грип.

"Голяма част от населението тук са с три дози ваксина. Има много заразени, но няма толкова голяма смъртност като предходните години", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase