Снимка: БГНЕС

Пулмологът проф. Светлана Велизарова заяви в студиото на "България сутрин", че Омикрон има два варианта и подчерта, че с новия подвариант, познат като BA.2, все още нямаме опит, защото се появи в края на вълната в България.

Според нея протичането му не се различава от другия щам и лечението се осъществява по същия начин. По думите ѝ този подвариант се повлиява от ваксините.

"Ваксинираните хора не са застрашени от заразяване с него или ако се заразят - протича много леко. Той е още по-заразен от Омикрон 1, но най-смъртоносният беше Делта вариантът", допълни пулмологът.

Тя смята, че всичко е било премерено, а мерките са се махали една по една.

"Вече абсолютно се доказа, че Омикронът е сезонен вирус - беше в своята активност от октомври до март, а сега през пролетните месеци той намаля", посочи проф. Велизарова пред Bulgaria ON AIR.

"Тъй като имаме много неваксинирани хора, може да се каже, че есента отново ще се срещнем с коронавируса. При децата заболеваемостта намалява. В последния месец при нас не са идвали ученици, защото при тях вирусът протича леко и те не се нуждаят от лекарска помощ", заключи проф. Велизарова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase