Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Очаква се всички мерки срещу разпространението на COVID-19 в Гърция да отпаднат през април, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.

Обсъжда се мерките да бъдат отменени през следващия месец и отново да бъдат въведени през септември, когато се предполага, че може да има нова вълна на пандемията.

Oще по темата
Гърция продължава постепенно да се отдалечава от острата фаза на епидемията. Последният бум на Омикрон е под контрол, а натискът над здравната система бавно намалява. Благоприятните епидемиологични условия в съчетание със задоволителното ваксинационно покритие (85 на сто при възрастните и 90 на сто при гражданите над 60-годишна възраст) и смяната на сезоните позволява на ресорните власти да предприемат решения, които ще възстановяват нормалния ритъм на живот за всички, а не само за ваксинираните граждани, коментира „Прото тема“.

През миналата седмица здравното министерство обяви, че отпада задължителния характер на ваксинацията срещу коронавируса за гражданите над 60-годишна възраст, което от своя страна води до отпадане на глобата в размер на 100 евро при неизпълнение на задължението.

На заседание на експертната комисия в сряда – 30 март, ще се обсъжда диагностиката за COVID-19, здравните протоколи за закритите помещения и здравните сертификати.

Правителството предлага постепенното отпадане на предпазните маски до май, като посочва примера на други държави, където влизането и престоят в закрити помещения са разрешава и без маски. Плановете предвиждат през лятото маската да остане задължителна само в градския транспорт, здравните заведения и старческите домове. По-голямата част от експертите обаче са на мнение, че носенето на маска трябва да остане, особено ако се реши здравните сертификати да отпаднат, пише „Прото тема“.

В неделя – 27 март в страната са регистрирани 13 429 новозаразени с COVID-19, съобщава агенция АНА-МПА. Смъртните случаи, свързани с COVID инфекцията, са 52. Настанени в интензивни отделения са 342 пациенти.

От началото на пандемията до момента в Гърция има 2 930 321 потвърдени случаи на COVID-19, а смъртните случаи са общо 27 268.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

идва нова

преди 2 години

Следващата вълна ще е от психически отклонения...

17

хм

преди 2 години

Значи ли, че ще махнат задължителните тестове за влизане в Гърция?За един приАтел хотелиер по Бетономорието питам, че ако няма никаква бариера за българите, по Черноморието ще са кът туристите. Кой възмутен от мутрите, кой от бетона, кой от украинските мини, кой от чалгата.И на чужденци няма да могат да разчитат от Русия,Украйна и Беларус, западняците пък са казали съвесем да не ги чакаме покрай войната в Украйна. Очертава се красота,а се гласяха да ни съдерат кожухчетата това лято тез канибали

16

Анонимен

преди 2 години

Трябва да изгорят къщите на заразените. Така е било винаги най-сигурно.

fallback