Снимка: БГНЕС

В цялата страна намалява заетостта на болничните легла за интензивно лечение на пациенти с COVID-19, показват данните от картата за епидемичната обстановка в страната.

Както е известно, картата е разделена на пет региона и указва заетостта на леглата за интензивно лечение.

Четири от регионите са в етап едно. Регионът, който обхваща областите Варна, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Разград е в етап две, като до дни се очаква и той да премине в по-ниския тепа – едно.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести заболеваемостта от коронавирусната инфекция в страната към 20 март е 331 на сто хиляди души население. В тъмночервена зона – с най-високо ниво на заболеваемост, са областите Варна и Силистра.

В зелена зона – с най-ниско ниво на заболеваемост, са областите Благоевград и Кърджали.

От днес в страната отпада изискването за зелен сертификат за всякакви дейности и мероприятия, ограничени до момента. Също от днес присъственото обучение във висшите училища ще се провежда, ако е въведено обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50 на сто от групите, както и смесване на групи и ако е създадена организация за провеждане на лекции при 50 на сто заетост на помещенията.

Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase