Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Тенденцията в цяла Европа е да отпадат част от мерките срещу коронавируса на базата на сравнително положителното развитие на ситуацията – спадане на заболеваемостта. В България сме със заболеваемост малко над 300 на 100 000 души население. Няма пълна гаранция, че ситуацията ще остане същата, каза пред БНР доц. Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор, и уточни, че останалите мерки ще бъдат предприемани на база на анализ на ситуацията.

Oще по темата
"Имаше неразбиране за ролята на зеления сертификат. Той беше създаден от Европейския съюз, за да облекчи движението на хората по време на пандемията. И свърши работа. Впоследствие страните го добавиха като допълнителна мярка с цел да създава ситуация, в която хората могат да посещават различни обекти. Това беше важно за спокойствие на хората, че посещават безопасна среда. У нас обаче на преден план излезе функцията на ограничение", коментира той.

Доц. Кунчев допълни, че нивото на ваксиниране е много ниско към този момент и подчерта, че не може да се говори за внос на заболеваемост от коронавируса от страна на украинските бежанци.

"Но има други рискове. Свързани са с това, че войната върви ръка за ръка с някои заразни болести. Нови инфекции заради невъзможността за спазване на хигиена, но това е на място - в градовете под обсада. За хората, които пътуват, имаме предвид по-големи разлики между България и Украйна, които са в областта на нивото на заболеваемост от ХИВ/СПИН, което е доста по-високо в Украйна, на случаи на туберкулоза“, предупреди Кунчев.

Здравният инспектор посочи, че в Благоевградско има висока заболеваемост от грип. От началото на тази седмица има ръст във Варна, Шумен, Силистра, Разград.

"Абсолютно класическа картина на грип. В ученическа възраст – висока температура няколко дни, възпаление на очите, оплакване от стомашно-чревно разстройство", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 години

Сега сме на етап война и колония на САЩ чрез двамата харвардци и Мустафата. Ти карай управляващите да си бият 5-а инжекция!Ние ще си караме лятната почивка с парите, които онзи лъжец Гьоко от БКП ни отпусна.Премиерът и Гьоков се надпреварваха да се хвалят с многото пари, с които ще ни залеят и накрая се оказа,че ни притуриха като колония на САЩ, а не oboр на ЕС! Че и президентът стана човек на НАТО и ще укрепва източния му фланг с 18 хил.щика и 8 самолети F-16 на чертеж. Ще ставаме база на НАТО.

37

Анонимен

преди 2 години

КАК ПОСЕЩАВАШ БЕЗОПАСНА СРЕДА, когато инжектираните са точно толкова податливи на заразяване и разпространяване на вируса, колкото неинжектираните??? КАКВА Е РАЗЛИКАТА??? Спрете да ни лъжете в очите, нещастници!!

36

Анонимен

преди 2 години

Кунчев да го вкарват в затвора. Нека НАП го провери. Тоя за всичко получава рушвети а овцете му вярват и се ефтаназират.

fallback