Снимка: БГНЕС
fallback

"Не знаем какви са дългосрочните странични ефекти на ваксините срещу COVID." Това е твърдение, което все още е често срещано онлайн.

Но една година всъщност се счита за "дългосрочна", когато става въпрос за безопасността на ваксините.

Тази седмица се отбелязва годишнината от първата доставка на ваксини COVID-19 по схемата Covax - както и повече от 14 месеца от прилагането на първата доза.

И учените обясняват, че това е повече от достатъчно време, за да се появят всички, освен най-редките странични ефекти.

Какво се случва в тялото ви?

Въпреки че ваксините срещу COVID са сравнително нови, процесите, които те задействат в тялото ви, не са.

Разбирането как те стимулират имунната система може да ни помогне да разберем колко бързо можем да очакваме да имаме някакви негативни реакции.

След 15 минути

Малка част от хората ще имат алергична реакция към неактивните съставки във ваксината и това ще се случи в рамките на около 15 минути след получаването й.

След няколко часа

Малко след получаване на ваксината, имунната система започва да действа.

Вашето тяло разпознава извънземен нашественик и го атакува с имунни клетки, оръжията, които би използвал срещу всеки вирус или бактерия.

Знаем, че всички реакции, свързани с тази фаза - известна като вродена фаза - ще се случат в рамките на часове или няколко дни, включително най-честите странични ефекти - възпалена ръка, температура и други леки грипоподобни симптоми.

Много по-рядък страничен ефект, който е свързан с иРНК ваксините Pfizer и Moderna - миокардит, или възпаление на сърцето - също се появява в тази фаза. Въпреки че точната причина за миокардит не е разбрана, ние знаем, че възпалението е един от отговорите на тялото към инфекция или нараняване.

Индуцираният от ваксина миокардит обикновено е лек и се подобрява самостоятелно или с основни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен.

След 10 дни

След това започва втората част от имунния ви отговор - адаптивната фаза, когато тялото ви започва да създава клетки, които са специално пригодени да се борят с целевия вирус.

Тази фаза започва след около 10 дни, поради което отнема същия период от време, за да започне ваксината да има някакъв ефект при защитата ви от COVID. Вашето тяло изпомпва нови имунни клетки в отговор, който достига пик след около две седмици и избледнява след около 28 дни.

Много рядък, но сериозен страничен ефект, свързан с ваксината AstraZeneca - специфичен вид кръвен съсирек - се случва по време на тази фаза и е свързан с антителата, произвеждани от имунната ви система в отговор на ваксината. Ето защо повечето от тези редки съсиреци са били наблюдавани в рамките на четири седмици след ваксинацията.

До 28 дни

След като адаптивната фаза изчезне - след около месец - вие оставате с клетки на паметта, които ви осигуряват защита в продължение на месеци или години след първоначалното излагане - но нямате никакви нови реакции, обяснява д-р Виктория Мале, репродуктивен имунолог в Лондон, пред BBC.

Така че, казва тя, ако не сте имали реакция след първите няколко месеца, е невероятно малко вероятно всичко, което се случва след това, да е причинено от ваксината.

В медицината никога няма 100% гаранция за нищо, така че не можем да кажем, че е невъзможно нещо да се случи след този период от време.

Но "историята на ваксинацията ни уверява, че повечето странични ефекти се появяват в рамките на часове след получаване на ваксината и редките странични ефекти се появяват в рамките на дни до седмици", обяснява проф. Джефри Мфалеле, водещ изследовател на инфекциозни болести в Южна Африка.

Ще открием ли нещо ново?

От нашето разбиране за това как функционира имунната система, събрано през вековете на наука, знаем, че индивид, който не е имал реакция към ваксината през първите няколко месеца, е малко вероятно да има нови странични ефекти след това.

Но възможно ли е страничните ефекти, които вече са се случили, да останат незабелязани и да излязат наяве през следващите години?

Държавите по целия свят са въвели системи за наблюдение на страничните ефекти и за споделяне на тази информация помежду си.

Тези системи успяха да уловят както кръвните съсиреци, така и миокардита, които вече споменахме, въпреки че са изключително редки, само с няколко случая на милион дози.

Докато по-леките симптоми - като възпалена ръка или температура - вероятно най-вероятно често са пренебрегвани, по-тежките странични ефекти се записват подробно, смята д-р Мале.

Има и други големи проучвания за безопасността на ваксините, които не разчитат на хората, които съобщават за собствения си опит, като връзката за данни за безопасност на ваксините.

"Тъй като очакваме всякакви странични ефекти да се появят сравнително бързо, може би по-уместното нещо, което трябва да разгледаме - а не колко време е минало - е колко дози са били дадени", предполага д-р Чандракант Лахария, епидемиолог в Делхи. "Бяха дадени милиарди дози, така че всеки страничен ефект, който би се появил, би бил по-рядък от един на милиард", каза той.

"Въпреки това медицинските системи по целия свят все още търсят странични ефекти", уверява д-р Лахария.

Всъщност, докато всички ваксини са завършили очакваните три фази на изпитания, които обикновено се провеждат, преди да бъдат предложени на широката публика, те все още се наблюдават внимателно поне до 2023 г., за да се гарантира, че дори най-редките събития ще бъдат уловени.

И не забравяйте, че безопасността в медицината е свързана с балансирането на рисковете и ползите.

Всички доказателства сочат, че общите рискове от заразяване с COVID са много пъти по-високи от всички рискове от ваксината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

178

Анонимен

преди 2 години

нещо за графена?

177

До Анонимен 191

преди 2 години

"Да ви кажа и след ваксината още съм жив..." - - Сполай ти! Все така да си. Да ти кажа и аз - около мен поне 50 неваксинирани - рода, приятели колеги. И, Боже мой, живи и здрави сме и ние.

176

Анонимен

преди 2 години

Един смъртен случай или миокорд на сърцето вследствие на ваксината е достатъчен.

fallback