Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Намалява заболеваемостта, днес за първи път паднахме под 500 настанени в интензивни отделения. Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Няма смисъл да говорим за това от сутрин до вечер. Има смисъл да деескалираме мерките внимателно след анализ, за да не допуснем възвръщане на вълната и да запазим готовността, за да сме по-ефективни при появата на нов щам или нов причинител". Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Oще по темата
Той посочи, че на двуседмична база спадът на заболеваемостта е 48%, "което е значителна цифра".

"Никой не трябва да си въобразява, че това, че няма мерки, ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх. Трябва да продължаваме да убеждаваме хората колко ваксинирането е важно за обществото", каза доц. Кунчев.

Той допълни, че Министерството на здравеопазването е приело комуникационна стратегия за национална информационна кампания за ваксинирането. И тя предстои да започне скоро. Той отчете факта, че ефектът от нея няма да е желаният заради забавянето във времето и вече формираното мнение по въпроса у хората. "Но по-добре късно, отколкото никога", отбеляза той.

"Не си правя илюзии, че хората не са уморени от мерки и говорене за вируса. Но нямаме друг път, освен да повишим имунизационното покритие, за да предотвратим нежелани изненади през есента", каза Кунчев.

Главният здравен инспектор посочи, че най-големият фал, който е допуснат, е позволяването на говорене на неистини и спокойното разпространяване на фалшиви новини, което е объркало съзнанието на хората.

Той заяви, че коронавирусът се връща към нормалните характеристики на един респираторен вирус и това е видимо.

"Циркулация ще има. И преди появата на този коронавирус в нашето общество циркулираха 10-15 други коронавируси. И те предизвикваха толкова леки заболявания, че ги хващахме само при вирусологични изследвания и то по-скоро с научна цел. Две години и половина са достатъчно дълъг период да надделее човешкият имунитет и да очакваме нов патоген", каза доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

ACAB

преди 2 години

Пландемията ви приключи! Не можете да ни плашите вече с нея... докато Кирчо Канадеца ни въвлича във война. Болниците пак ще са пълни, но с ранени от въздушните удъри. АЙДЕ ЧЕСТИТО!

67

И след като

преди 2 години

заболеваемостта спада въпреки ниското ваксинационно покрите, значи нема нужда от по-високо такова

66

ковид путин

преди 2 години

кковида си отиде-дойде Путин вируса!

fallback