Снимка: Bulgaria ON AIR

Обхватът на заразата се свива, базовото репродуктивно число днес е 0.81. Свиването се очаква да продължи,  написа в профила си във Facebook математикът проф. Николай Витанов.

Той допълва, че COVID-19 няма да доведе до суперпожар, препълнени болници и тотален локдаун. 

Състоянието с леглата в болниците се подобрява и скоро леглата, предвидени за К-19 пациенти, може да почнат да намаляват. Той прогнозира, че ще има освобождаване на интензивни и неинтензивни легла, които могат да се използват за лекуване и на други болести. И това посред зима, когато други очакват вторичен пик. 

Ето ви една полза от добрата прогноза: "Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат. Смъртността - да се пречупи трендът на нарастване на смъртността през тази седмица. Ето, гледайте, пречупва се."

Още по темата

Според него голяма част от народа няма да се ваксинира.

Борба с това - предотвратяване на високата смъртност чрез пресичане на суперпожара с неексцесивни мерки.
Очаквани резултати:

а) максималната смъртност на ден през тази вълна да е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната.
б) Крякане, рев и вой от страна на тези, които ще се отърват от високата смъртност срещу тези, които ще ги отърват от високата смъртност.
Очакваните резултати - налице. Всичките.
 
Заключението му е, че системата върви по предварително обявения и стабилен сценарий, който погребва мераците за вторичен пик и суперпожар. Омикронът не успя да залее България със заразени и да я напълни с трупове.

"Накрая две карти. Първата за прогнозната 14-дневна заболеваемост. Виждате къде е добре - Кърджали и Благоевград, и къде все още не е добре - най-вече Варна и в по-малка степен, в Бургас. Бургас ще се оправи скоро.
Варна - не. Защо? Помислете си - какво има във Варна, свързано с неспазване на мерки, което в другите части на България го няма. Резултатът е пропорционален на ината. Но, дори и така и Варна ще започне полека да се оправя.

Картата за риска. Гледайте добре, къде не е виолетово. Тия области ще са първите, които ще излязат от Етап 2 на новия план и ще идат на Етап 1. Две от тях вече го направиха.", завършва постът на Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase