Снимка: БГНЕС
fallback
"Не са необичайни случаите на заразяване с грип и коронавирус. Грипът може да помогне като повиши изявата на входната врата на ковид. Има хипотеза, че в първите месеци на 2020 г. когато са циркулирали едновременно, грипът е помогнал на ковид. Според друга публикация обаче когато са заедно, никога не се намират на едно място в белия дроб. Грип "Камбоджа" не е по-опасен от всеки друг грип". 
 
Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред Нова тв по повод информациите за поява на 18 случая на новия грип у нас.
 
Тя обясни, че грипът може да бъде сериозно заболяване. 
 
"Целта е 3/4 от уязвимите групи да се ваксинират. Ефективността на ваксината варират от 40 до 60%. Поставянето й намалява от 30 до 60% риска от усложнения. Имаме ниско ваксинационно покритие и за грип", сподели тя. И допълни, че всяка година 15-20% от населението на Земята се инфектира с грип.
 
"От 1952-ра година насам има система за надзор към СЗО - повече от 120 лаборатории в много страни целогодишно следят грипния вирус. Два пъти в годината се събира комитет, който обсъжда какво да съдържа бъдеща ваксина", обясни медикът. 
 
Според нея стихването на ковид вълната може би няма да стане едновременно във всички страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 години

Как така до сега като имаше грипна вълна и учениците затворени сега разпуснати нещо им се разминават заключенията

23

Комедия

преди 2 години

От къде ги вадите тея...от нафталина ли ?! Вече се чудят каки глупости да говорят , само и само да отложат неизбежното !!!

22

Анонимен

преди 2 години

Тази мутирала 150 кг *** чието сърце помпа маргарин ли иска да ни държи нас здравите и чистокръвни затворени?

fallback