Снимка: БГНЕС
"Към момента не се очаква вторичен пик на COVID вълната." Това написа във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.
 
"Огромната Омикрон вълна е спряна посред зима. Опитът показва, че не сме тотални идиоти. И няма да я рестартираме. Да видим. До края на седмицата ще стане ясно, кой е прав - тези, които се надяват учениците да рестартират вълната или аз, който казва, че шейната е засилена достатъчно надолу по хълма и няма да спре, ако не се хлъзнем по сценария "Бърза кучка". 
 
Той изтъква, че на картата на регионите един от тях вече излезе от червената зона.
Още по темата
 
"Единствената надежда на вируса и на предсказващите вторичен пик е инатестата част от българския народ да му помогне да запали суперпожара. Този сценарий е нестабилен засега. Дръжте го така и натрапникът няма да пробие. Дръжте така. Омикронът е на колене. Кръвта му тече. Не му помагайте да се изправи. Не му ли помогнете - ще рухне", пише още проф. Витанов. 
 
Той отново напомня, че трендът на нарастване на новите случаи е пречупен, както и на нарастване на заетостта на леглата в болниците. Следва пречупване на тренда на високата смъртност.
 
"Смъртността - и тук системата се движи според очакванията. Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Но до тогава има седмица и нещо", пише още математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase