Снимка: БГНЕС
fallback
"Броят на заразените с COVID-19 намалява, но последните три месеца имаме постоянно високо ниво на починалите всеки ден", каза пред bTV д-р Аспарух Илиев.
 
Българското правителство е поръчало дози от ваксината на "Новавакс". 
 
"При тези ваксини, които имаме, човек може да се разболее от варианта Омикрон, но тежкото протичане на болестта при хората с нормален имунитет, които са ваксинирани, е изключително", обясни лекарят, завеждащ лаборатория в Берн. 
Oще по темата
 
"С третата бустерна доза ваксина имаме една защита от тежко протичане на заболяването, която е над 80%. Можем да сме напълно спокойни поне през първите 4-5 месеца на поставянето й. Имаме данни, че вече дори и по-дълъг период след това защитата от тежко протичане е много висока. При две дози ефектът е ограничен до 2-3 месеца, т.е. вървим към ситуация на една тридозова ваксина", каза още д-р Илиев.
 
Той допълни, че проучвания на "Пфайзер" и "Модерна" показват, че има увеличение на т.нар. Б-клетки на паметта, а това означавало, че ефектът от ваксините е дълготраен.
 
"Факт е, че Омикрон протича по-леко, но от друга страна интензивните отделения са пълни", каза лекарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 години

Уж има затишие, дано не е пред буря.Ако ме принудят, ще се боря да е с Новавакс, тя е по по-нормална технология. Има и една френска, която още е в изпитване, тя е с убит вирус. Дано не се налага да се стига до там, де.

33

Баш Майстора

преди 2 години

Айде нема нужда!

32

Анонимен

преди 2 години

Льох Ман на човек със здрава имунна система ваксина не му трябва. Тия *** си ги дръж за собствена употреба, да се чувстваш сигурен за по 2-3 месеца. И от кога производителите на нещо правят изследване до колко то е добро и качествено? То резултата трябва да е ясен щом изследването не се прави от независими институции или научни колективи? До кога ще ни имате за шарени врабчета бе глобалисти ненормални?

fallback