Снимка: БГНЕС
fallback
"В България са регистрирани и трите подтипа на варианта Омикрон." Това каза в ефира на Нова тв доц. Любомира Николаева Гломб, завеждаща отделение „Вирусология" в НЦЗПБ. 
 
"Сега процентът на доминация вероятно е по-висок. Притеснително е това, че заради идеята, че Омикрон протича по-леко, много хора отлагат своята ваксинация или поставянето на бустерна доза. Подтиповете на новия вариант заразяват много повече, като бройката на тежките случаи накрая може да се окаже и колкото при Делта варианта", обясни тя.
Oще по темата
 
Според вирусолога това, че излекуваните у нас са повече от новозаразените, е добра новина.
 
"Това говори за пречупване на тренда надолу на новозаразните, но трябва да почакаме за пречупване на тренда, отчитащ хоспитализациите. Голяма част от починалите са неваксинирани", коментира още тя.
 
Доц. Гломб прогнозира, че ни очаква леко лято по отношение на COVID пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

до 71

преди 2 години

Познавам един твой съмишленик.Попаднал в ковид отделението и там спорял с шефа му.Шефът му обяснил съвсем нагледно ,че причината за това да кашля,задушава и диша 2 седмици кислород е точно Ковид!Човека разбрал най накрая!

68

Ямболски цървул

преди 2 години

Доц. Гломб си има хотели,които през лятото трябва да работят.

67

морски

преди 2 години

Миналото Лято на брега нямаше кой знае какви мерки и ограничения. Проверки - също! Изпраха се успешно мнооого парички...На печелившите ЧЕСТИТО!

fallback