fallback

Бустерната доза повишава с 20% неутрализиращите тела в организма при Омикрон. Това мнение изрази акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. Предизвиква ли новият вариант на коронавируса тромбози?

"Ако ги предизвиква, ги предизвика в значително по-ниска степен, отколкото предишните варианти, защото неговото размножение е концентрирано предимно в горните дихателни пътища. Тромбозата като явление на болестта на Ковид-19 е обикновено в белия дроб, а Омикрон много рядко достига до него. Но това, че изглежда, че протича по-леко в никакъв случай не трябва да ни успокоява", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на "България сутрин".

Oще по темата
Експертът сподели, че от САЩ идват тревожни данни.

"Там Омикрон също е доста разпространен, те имат доста заразени и хоспитализирани, както и голяма смъртност. Те имат смъртност почти равна на тази от Делта вълната, която представлява 2/3 от смъртността от ерата преди ваксините. Но човечеството винаги живее с вирусите, така че трябва да се учим да живеем с тях и да се адаптираме. Със сигурност вирусът, причиняващ Ковид-19, ще остане сред нас", допълни доц. Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доц. Гломб подчерта, че някои от симптомите на дългия Ковид са неврологични.

"При 80% от хората, които бяха заразени с уханския вариант, протичаше сравнително леко. 20% от тях се влошаваха, Делта беше по-сериозен вариант. Той продължава да се засича, но отстъпва мястото си на Омикрон, включително и у нас. Почти 75% от секвенираните проби, които са взети до 20 януари, са с Омикрон", добави вирусологът.

"Не бих се учудила, ако ваксината стане на годишна база. Работи се по ваксина на Moderna и Pfizer, насочена срещу Омикрон, работи се върху комбинирана - грип и коронавирус, както и пан-коронавирусна ваксина. И може би край на пандемията като пандемия, обхващаща целия свят, ще дойде", коментира вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Манафейко:

преди 2 години

Абе тя да не стане ежедневна, другото е "бял кахър".

77

Анонимен

преди 2 години

сигурен съм, че почти никой няма да ме разбере, но все ще има няколко, които ще ме разберат. Всичко е енергия. Страхът също е енергия и с нея се хранят различни същества, както и много хора. Затова се нагнетява такава ситуация, която да създава масов страх. Много храна за енергийните вампири. Който разбрал, разбрал. Който не разбрал, да си бие бустера.

76

Лелче измислен проф.

преди 2 години

Какъвто и бълвоч да измислите АЗ ПАК НЯМА ДА СИ ГО СЛОЖА И НИКОЙ НЯМА ДА ГО НАПРАВИ. Гледай да си намериш скривалище, че Видовден наближава. В Канада се започна, скоро и в България. Хихи

fallback