Снимка: Bulgaria ON AIR

България се намира в петата вълна на коронавируса. Макар че повечето случаи са от Омикрон, още има и заразени с Делта варианта, а стана ясно съвсем скоро, че у нас е регистриран и подварианта на Омикрон.

"Все още предстои да се определя дали новият подвариант на Омикрон е по-опасен от гледна точка на по-тежко преболедуване. Знаем, че е доста заразен. Той беше засечен в Южна Африка и в Индия първоначално. След това стигна до САЩ и Великобритания. В Дания доказаха учените, че в първите седмици на януари представляваше 45% от новите случаи на COVID-19", посочи епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Тя уточни, че тепърва предстои да се определи дали подвариантът ще заобикаля имунния ни отговор.

"Очакванията са ваксинираните, особено тези с бустерните дози, да не боледуват тежко и да бъдат предпазени от смърт и тежки усложнения", подчерта епидемиологът.

Когато преминава през повече хора от различни раси един вариант на коронавируса, той има възможност да се променя, уточни д-р Бацелова.

"Не всяка нова промяна оказва влияние върху патогенността и това колко е заразен. Най-голямо притеснение е да нямаме изцяло нов щам, който категорично да заобикаля имунния отговор и да трябва нова ваксина срещу него", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Епидемиологът изтъкна, че няма категорични данни дали подвариантите са по-опасни за някоя определена група, но притесненията са свързани с това, че ще могат по-лесно да заразяват и разболяват немалък брой деца и възрастни.

Д-р Бацелова посочи, че като изследване няма възможност на базата на антителата да знаем от кой вариант сме боледували.

"Виждаме държави, в които отпадат мерките, но те са с огромен процент ваксинирано население. Ние не можем да се причислим към тези страни. В България винаги има риск, когато децата тръгват на училище, поради факта, че много малко от тях носят маски в клас, както и това, че много нисък процент от децата са ваксинирани. Имаме едни безопасни, ефективни ваксини, но повечето ни деца са неимунизирани", добави епидемиологът.

Според нея COVID-19 ще се превърне в сезонно респираторно заболяване и ще бъде необходимо да носим маски в определени периоди и да си поставяме сезонни ваксини всяка година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase