"Зеленият сертификат" у нас може да отпадне след месец, заяви вчера съветникът на премиера по свързаните с пандемията въпроси проф. Радка Аргирова. Лидърът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък заяви, че премиерът Петков му е казал, че това ще се случи през април.
 
"Решението за отпадането му няма да е само на национално ниво, а целият ЕС трябва да вземе такова решение. При нас премиерът обясни, че може да отпадне, ако достигнем определен процент на ваксинация или заетост на интензивните легла. В случай, че той отпадне, може да се въведат други противоепидемични мерки, които зависят от степента на разпространение на заразата", коментира адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя е на мнение, че крахът за "зеления сертификат" е дошъл поради факта, че много хора са започнали да го свързват с придобиване и ограничаване на права.  
 
"Кратките характеристики не ни убеждават тази ваксина да ни пази цял живот. Няма безсрочни сертификати, всичко останало са спекулации и неразбиране", заяви категорично тя.
 
"Дори в един мол няма нито достатъчно охрана, нито персонал, които да съпровождат групи хора до банката, а останалите да ги проверяват със сертификат. Най-страшното нещо в пандемията е, че налагаме мерки, но без контрол те означават липса на мерки. Хората правилно роптаят, защото се оказва, че изключенията са повече от правилата и мерките се обезсмислят", смята събеседникът.
 
Специалистът по медицинско право коментира и скандалния случай с починала жена пред регистратурата на болницата във Враца. 
 
"Разбрах, че близките на жената нямат никакви претенции. Най-добре би било да се извършва аутопсия на пациентите, които са починали в болници. А не хората да подписват декларации, в които искат техните близки да бъдат освободени от аутопсия. Не е вярно, че не може да се правят аутопсии на починали с Ковид пациенти. Много е важно максимално бързо да се изземе медицинската документация преди да е претърпяла промени. Това е основно доказателство", обясни д-р Петрова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase