Снимка: БГНЕС
"Страната ни не може да се справи с високата смъртност поради две основни причини - ниската ваксинация и това, че сме много болно население", каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
"Когато си с най-високата смъртност в света и от сърдечносъдови заболявания, и от онкологични, и от неврологични заболявания, е много естествено, че ще бъдеш на предните места и по COVID", подчерта Кунчев.
 
"Като член на ЕС се ползваме от предимството да имаме достъп до лекарствата, които излизат сега. Тепърва чакаме и още, но на този етап това, което получава българският пациент, са налице. Но не трябва заболяването да се подценява", каза още главният държавен здравен инспектор.
 
Според него тази COVID вълна ще приключи към края на февруари, но след това ще има пост-COVID синдром.
Още по темата
 
"От март нататък ще видите много случаи, включително и като този на младата жена във Враца, и с тромбози, и с много по-тижки заболявания. COVID-19 е заболяване на малките съдове. Те са навсякъде, а промените при тях водят до какво ли не", обясни той.
 
Според него трябва да се разработи пътека за пост-COVID синдром и да се знае, че хората могат да получат адекватна помощ.
 
Относно нежеланието на депутатите да показват зелен сертификат доц. Кунчев каза: 
 
"Зеленият сертификат не трябва да отпада. Той беше въведен, за да осигури на хората, които са в дадено помещение, безопасна среда. Това е смисълът, а не да пречим на някого или да доказваме кое е противоконститузионнно и кое не."
 
"Разбира се, че когато той изиграе своята роля, достигнем приемливи нива на ваксинация, намали заболеваемостта и смъртността, ще бъде премахнат", каза още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase