fallback

Близо до пика на поредната вълна от коронавирус - на какво се дължи високата смъртност в България?

"Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на ваксинационно покритие. Доказано е многократно, че хората с ваксина или съответно с бустерна доза в рамките на последните два-три месеца, го изкарват много по-леко", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на "Денят ON AIR.

Oще по темата
"Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно и всъщност тези антибиотици у нас, които се използват за лечение - тяхната консумация в западните страни многократно е намаляла, докато при нас в пъти се е увеличила. Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ теоретично вероятно лятото - есента нашият имунитет отново ще спадне, а вирусът няма да спре да мутира, но след това се очаква по-слаба вълна.

"Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки симптоми, тоест това са хора, които дори няма да си направят тест, защото смятат, че са здрави. Дозите зависят от варианта, ако е силно променен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от активен имунитет, които може да се постигне само с бустер", заяви проф. Ива Христова. 

"Ваксините за грип помагат, но трябва да има поне две седмици преди да разчитаме на изграден имунитет срещу грипния вирус, тоест малко е късно към момента за грипна ваксина", коментира тя

И завърши, че мерките са разписани в пандемичния план и този път планът се съобразява с много показатели и към момента не се налагат по-строги мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Гостун

преди 2 години

Зловещи демократични последици от вирусите на промяната!

97

славянин

преди 2 години

Помня, че това го учехме в часовете по биология в 9-ти или 10-ти клас - че антибиотиците не действат срещу вируси! Но това не пречи в последните 2 години точно с коктейли антибиотици да ''лекуват'' болните от ковид! И после се чудете откъде тази висока смъртност!

96

European

преди 2 години

Да попитам някой да се сеща кой това нещо го повтаряше от началото на пандемията? Един дето го изкараха луд и казаха, че не разбирал. Този същият, които каза че с ваксини вирус не се спира. Мангъров! отидат и да му се извинят.

fallback