Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За децата грипът е по-опасен от COVID. При здравите деца без хронични заболявания COVID -19 минава доста по-леко в сравнение с възрастните. Това каза пред БНР педиатърът и общопрактикуващ лекар д-р Евгени Крайселски.
„Грипът е доста по-сериозно и агресивно заболяване, което по-лесно създава условия за насложена бактериална инфекция. Плюсът е, че имаме антивирусни препарати, които действат срещу грипния вирус и които дадени навреме много бързо пресичат инфекцията“, обясни той.

С обикновен физикален преглед в клинични условия не може да се направи диференциална диагноза между грип и COVID, подчерта д-р Крайселски. Затова той съветва при съмнение да се прави тест.
И при двете инфекции няма смисъл от ранно даване на антибиотик, а профилактичното даване на антибиотик е безумие, заяви личният лекар.

Усложненията от грипа са по-притеснителни. Постковидните оплаквания при деца за последните две години не са толкова много, категоричен е д-р Евгени Крайселски.

„В България за последните 30 години ние нямаме едно нормално ръководство за антибиотична терапия“, коментира общопрактикуващият лекар.

По думите му антибиотичната резистентност става все по-голям проблем.

Липсват протоколи за лечението на коронавируса за по-специфични групи от населението, отбеляза д-р Крайселски, визирайки децата и бременните жени.

„Трябва да има ясен подход – прави 1, прави 2, прави 3. Поне едни рамки, в които да се движим, трябва да има. Не може за възрастния да ти казват – използвай този, този и този антибиотик, за децата нищо не се пише“, смята той.
Крайселски е категоричен, че личните лекари се нуждаят от повече пари за изследвания.

„Лимитите по Здравна каса никой не ги е отменил. COVID  зоните не работят, съответно не могат да поемат тези изследвания и не искат да поемат тези изследвания, които трябваше да минават през тях и пациентите минават през нас“, настоя той.

В практиката на д-р Евгени Крайселски има „умерен интерес“ към ваксините във възрастовата група на децата над 12 години, а при най-малките заявките са единични.

„При малките интересът не е голям. Там повече са съмненията“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase