Снимка: БГНЕС

Неваксинираните здравни работници в Гърция, които са били в принудителен отпуск в продължение на няколко месеца поради задължителната ваксинация, може да загубят работата си след 31 март, когато изтича конкретното решение, според гръцкия здравен министър Танос Плеврис.

В интервю за гръцката телевизия "Скай" той обясни, че на 31 март изтича мярката за неваксинирани здравни работници да бъдат в принудителен отпуск, а дотогава ще се преразглежда дали същата мярка ще бъде удължена или ще бъде взето решение да не бъдат част от здравната система.

"Ако се приеме предложението, за което говоря, това означава, че неваксинираният здравен работник няма да има основна формална квалификация за предоставяне на услугата и автоматично излиза извън националната здравна система. Няма друго решение", обясни министърът на здравеопазването на Гърция.

По отношение на бустер дозата и дали тя ще бъде задължителна за здравните специалисти, Плеврис каза, че няма законова разпоредба, нито правителството възнамерява да обвърже неполучаването на третата доза с прекратяването на работа.

От следващия понеделник обаче сертификатът за ваксинация ще престане да важи за всички пълнолетни граждани, които са били ваксинирани преди седем месеца и все още не са получили бустер доза, като те автоматично ще се считат за неваксинирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase